

Information on the schedule for the EQE 2024 examination papers

General

The EQE 2024 will take place online using the examination software Wiseflow.

On examination days, candidates are advised to log on to the online examination system's internet platform at least 20 minutes before the start of the relevant paper. Candidates will be informed in due course about their personal access to the online examination system.

The pre-examination and both papers C and D are split into parts. This means that candidates will not be free to allocate their time as they see fit across the different parts of the papers. To compensate for this restriction, the total duration of the relevant papers has been extended. Once the time allowed for a part has elapsed, it will not be possible to go back to that part.

Pre-examination - 15 March 2024

The pre-examination is split into four parts. Each part must be completed before the start of the next break, with the next set of questions only becoming available after the break. The pre-examination lasts four hours and forty minutes.

Candidates will be allowed to print the description of the invention as well as the prior-art documents for the claim analysis parts before the start of the appropriate part. The documents allowed for printing will be made available during the break preceding the relevant claim analysis part.

No calendars will be provided.

Part	Content	Duration	CET time
Part 1	5 x 4 legal questions	70 min	9:30 - 10:40
	Break	20 min	10:40 - 11:00
Part 2	5 x 4 legal questions	70 min	11:00 - 12:10
	Break	80 min	12:10 - 13:30
Part 3	5 x 4 claim analysis, case 1	70 min	13:30 - 14:40
	Break	20 min	14:40 - 15:00
Part 4	5 x 4 claim analysis, case 2	70 min	15:00 - 16:10

Paper D - 5 March 2024

Paper D is split into three parts. Each part must be completed before the start of the next break, with the next part only becoming available after the break. Paper D lasts six hours.

No calendars will be provided. No documents will be available for printing.

Part	Content	Duration	CET time
D1 - 1	Part D1 - two questions (26 points)	1 h 35 min	9:30 - 11:05
	Break	30 min	11:05 - 11:35
D1 - 2	Part D1 - three questions (29 points)	1 h 45 min	11:35 - 13:20
	Break	45 min	13:20 - 14:05
D2	Part D2 (45 points)	2 h 40 min	14:05 - 16:45

During part D2, candidates may take unscheduled breaks. Further instructions relating to taking unscheduled breaks will be communicated at a later stage. It should be noted, however, that the exam clock will continue to run during unscheduled breaks, i.e. the examination will not be stopped.

Paper A - 7 March 2024

Paper A lasts four hours.

Candidates will be allowed to print the prior-art documents and the drawings of the application, but not the letter of the applicant. The documents allowed for printing will be made available at the latest ten minutes before the start of the examination.

Part	Content	Duration	CET time
Paper A	Full paper	4 h	9:30 - 13:30

Candidates may take unscheduled breaks. Further instructions relating to taking unscheduled breaks will be communicated at a later stage. It should be noted, however, that the exam clock will continue to run during unscheduled breaks, i.e. the examination will not be stopped.

Paper B - 12 March 2024

Paper B lasts three hours and thirty minutes.

Candidates will be allowed to print the prior-art documents and the drawing(s), but none of the following: the description and claims of the application, the EPO communication, the client's letter and the amended claims. The documents allowed for printing will be made available at the latest ten minutes before the start of the examination.

Part	Content	Duration	CET time
Paper B	Full paper	3 h 30 min	9:30 - 13:00

Candidates may take unscheduled breaks. Further instructions relating to taking unscheduled breaks will be communicated at a later stage. It should be noted, however, that the exam clock will continue to run during unscheduled breaks, i.e. the examination will not be stopped.

Paper C - 14 March 2024

Paper C is split into two parts. The first part is to be completed before the break, with the secondpart only becoming available after the break. It will not be possible to go back to the first part after the break. Paper C lasts six hours.

Candidates will be allowed to print everything except the claims of the patent in suit/opposed. The documents allowed for printing will be made available no later than ten minutes before the start of each part.

Part	Content	Duration	CET time
C - 1	First part	3 h	9:30 - 12:30
	Break	45 min	12:30 - 13:15
C - 2	Second part	3 h	13:15 - 16:15

During both parts, candidates may take unscheduled breaks. Further instructions relating to taking unscheduled breaks will be communicated at a later stage. It should be noted, however, that the exam clock will continue to run during unscheduled breaks, i.e. the examination will not be stopped.