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OPINION
of the French delegation

: regardlng the Note dated 16 June. 1971 (BR/GT IV/42/71),-

. by the Chairman of Working Party Iv

‘The French delegétion wishes to maké/the following commenté

on the Note by the Chairman of Working Party IV: ~ -

Sumr

60""

The_French delegation conéiders thét'the'fate of-ihtereét~
to be adopted for payment to the Contracting States on their "
special contributions pursuant.to Article 44 (42c), para-_
graph 5, should be néminal, and it consequently proposeé
a standard rate of 1% to be applicable to all the Contract-
ing States. ' ' ‘

The delegation agrees to the principle that an entry
fee should be required of States acceding to the Convention
after its entry into force, in view of the financial outlay
incurred by the initial Contracting States. '

Such an entry fee should of course be adépted to corresboni_
to the financial position of each new Contracting State, '
and this makes it difficult to fix its rate in advance in
terms of absolute value. A : ;

Tt would seem that this difficulty could be overcome
by referring to the sum that the State in question would
be obliged to pay in special contributions. A system"
could then be adopted whereby the entry fee to be required
of a State accedlng to the Conventlon after its entry 1nto_
force would ‘be "equal to the sum of the soe01al contrlbutlon
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réquired of suéhistate pursuant to Article 44, paragraph 2, .
in respect of the first accounting perlod following 1ts
accession".

‘It would however be ﬁade clear that the entry fee was
to be neither repayable hor interest—bearing, but was
merely to‘constitute one of the épecial resources of the
budget during the accounting period in question. |

States ceasing to be ?arties to the Convention should
normally continue to be obliged to pay the European Patent
Office their portion of the national renewal fees received
by them in respéct of patents previously granted with
effect in these States, and this should apply until the

"rights deriving from such patents expired.

The special contributions paid by States ccasing to be
parties to the Convention should be refunded on the same
terms and on the same dates as those applicable to the
States remaining parties to the Convention;‘ .

e~ - _/ The French delegatlon agrees with the proposals put
forward by the Chairman of Working Party Iv. e

o However,'the seéond'meetihg could well turn out to be
superfluous should its sole purpose be to make amendments
of substance. R : ‘
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