Patentanwaltskammer

Kérperschaft des éffentlichen Rechts ©

European Patent Office

Registry of the Enlarged Board of Appeal
Mr. Nicolas Michaleczek

80298 Munich

EBAamicuscuriae@epo.org

December 14, 2023

Referral to the Enlarged Board of Appeal - G 1/23

Amicus Curiae Brief by the Patentanwaltskammer according to
Art. 10(1) RPEBA

With its interlocutory decision T 0438/19 of June 27, 2023 (herein forth
“referring decision”), the Technical Board of Appeal 3.3.03 in accordance with
Art. 112(1)(a) EPC has referred the following questions to the Enlarged Board
of Appeal for decision:

1. Is a product put on the market before the date of filing of a European
patent application to be excluded from the state of the art within the
meaning of Article 54(2) EPC for the sole reason that its composition or
internal structure could not be analysed and reproduced without undue
burden by the skilled person before that date?

2. If the answer to question 1 is no, is technical information about said
product which was made available to the public before the filing date
(e.g. by publication of technical brochure, non-patent or patent
literature) state of the art within the meaning of Article 54(2) EPC,
irrespective of whether the composition or internal structure of the
product could be analysed and reproduced without undue burden by the
skilled person before that date?

3. If the answer to question 1 is yes or the answer to question 2 is no,
which criteria are to be applied in order to determine whether or not the
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composition or internal structure of the product could be analysed and
reproduced without undue burden within the meaning of opinion

G 1/92? In particular, is it required that the composition and internal
structure of the product be fully analysable and identically reproducible?

. Executive summary

The position of the Patentanwaltskammer regarding the referral questions can
be summarised as follows:

Question 1 does not distinguish between state of the art for assessing novelty
and for assessing inventive step. In view of the case law requiring
reproducibility for novelty destroying state of the art, the question is to be
answered “yes” for questions of novelty. However, the reproducibility of a
product available to the public, its composition and/or its initial structure should
not be decisive for it to become state of the art according to Art. 54(2) EPC for
assessing inventive step. Accordingly, for assessing inventive step, the answer
should be “no”.

Question 2 has to be answered in the positive: all published technical
information generally constitutes prior art — for questions of novelty and
inventive step. Whether the disclosure of such publication is sufficient to render
a claimed invention obvious is a question to be discussed in the context of
Art. 56 EPC, but not Art. 54(2) EPC.

In view of a positive answer to Question 1 and a negative answer to
Question 2, Question 3 does not have to be answered with respect to the
question of inventive step. Question 3 would have to be answered with respect
to the question of novelty. As, however, the focus of the referring decision is
inventive step, we will limit our comments thereto.

ll. The referred questions

Question 1

In view of diverging interpretations of the earlier Enlarged Board of Appeal
decision G 1/92 (cf. the referring decision, reasons no. 14-21), Question 1 is

referred to the Enlarged Board of Appeal in a generalized form and detached
from a specific case constellation.
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However, as the decision by the Enlarged Board of Appeal will also have
general effect, care must be taken that no undesirable consequences result
from the decision in the case of situations presently not in the focus of the
referring decision. While the referring interlocutory decision as well as many of
the decisions cited therein are concerned with the question of inventive step
and suitable starting points for the problem-solution-approach, the answer to
Question 1 as posed in the referral potentially encompasses state of the art to
be taken into account as a whole, e. g. also when assessing novelty. In
compliance with the focus of the referring decision and as stated above, we will
limit our comments to Art. 54(2) in conjunction with Art. 56 EPC.

Considerations on Question 1

Decision G 1/92 sets out a general principle for the composition or the internal
structure of a product available to the public to become state of the art:

1. The chemical composition of a product is state of the art when the
product as such is available to the public and can be analysed and
reproduced by the skilled person, irrespective of whether or not
particular reasons can be identified for analysing the composition.

2. The same principle applies mutatis mutandis to any other product.
(G 1/92; headnote)

While the headnote of G 1/92 does not provide for any restrictions regarding
the analysability or reproducibility of the chemical composition of a product, its
reasoning appears to enter an “undue burden” criterion:

An essential purpose of any technical teaching is to enable the person
skilled in the art to manufacture or use a given product by applying such
teaching. Where such teaching results from a product put on the market,
the person skilled in the art will have to rely on his general technical
knowledge to gather all information enabling him to prepare the said
product. Where it is possible for the skilled person to discover the
composition or the internal structure of the product and to reproduce it
without undue burden, then both the product and its composition or
internal structure become state of the art.

(G 1/92; reasons no. 1.4;
emphasis added)
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Apparently in line with at least some of the decisions by the Boards of Appeal,
it can be argued that in the above recited passage, the Enlarged Board of
Appeal distinguished between the reproducibility (or “preparation”) of a product
as such on the one hand and its composition or internal structure on the other
hand. While for a product to constitute state of the art, the skilled person only
needs to gather all the information required for its preparation, its chemical
composition or internal structure only becomes state of the art (in addition to
the product itself), if and when said composition or internal structure may be
analysed and reproduced by the skilled person without undue burden.

In a diverging interpretation of the above-cited passages, some prior decisions
by different Boards of Appeal did not see a product as belonging to the state of
the art, if its chemical composition could not be analysed and reproduced.

In the referring decision, other previous decisions are cited which are based on
an even further diverging interpretation of the analysability or reproducibility
requirement set out in G 1/92 and in-between the two interpretations presented
above. They range from the analysability being required to the last detail of a
composition to only the main components being identifiable. For the
reproducibility, in some cases an exact replication of a product or a
composition had to be enabled, while in other cases only the properties
relevant to the question of patentability of a later filed application, i.e. its
claims, had to be reproducible; in some cases, the reproducibility requirement
was not even addressed and, consequently, not considered for determining
whether a composition or internal structure is state of the art.

It is established case law that, in order for a patent application to disclose an
invention in a manner sufficiently clear and complete for it to be carried out by
a person skilled in the art, the skilled person must be able to reproduce the
subject matter of the invention as disclosed in the patent application without
undue burden (cf. Case Law of the Boards of Appeal, 10th edition, chapter
I1.C.6.6).

This requirement in the context of Art. 83 EPC has been justified by the trade-
off inherent to patents: a patent provides its proprietor with a monopoly right for
a limited period of time in return for contributing to the state of the art with the
invention for others to be able to build upon it. For the latter to be enabled, of
course, the invention must be sufficiently disclosed. To this end, the patent
specification generally not only provides the technical teaching for carrying out
the invention, but also the context in which the invention may be used, thus
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providing information, which knowledge and skill set may be assumed for the
skilled person, etc. Furthermore, the point in time when the reproducibility is to
be determined is clearly established, i. e. the date of filing. This additional
information allows a fair assessment, whether an invention has been
sufficiently disclosed in a patent application or patent for a skilled person to
carry it out without undue burden.

With a product put on the market, however, the situation is completely
different, especially in view of the chemical composition or internal structure of
the product. Starting with an almost opposite interest of the producer that will
usually try to keep concealed all information about the product which is not
required for compliance with legal requirements and/or for promoting the
product, the further circumstances for assessing the burden required of a
skilled person to reproduce the product are usually difficult to assess.

Consequently, considering the range of decisions by the Boards of Appeal
applying the rationale of G 1/92 to certain prior art introduced in the
proceedings for assessing whether they belong to the state of the art, those
decisions that apparently only looked at the analysability of a publicly available
product and implicitly assumed the reproducibility of the product to be at least
theoretically possible, provide for the clearest and most unambiguous
approach to determining the scope of state of the art conveyed by a product
having been put on the market. With this approach, only features of a product
that could not be determined without undue burden by way of analysis would
not constitute state of the art in accordance with Art. 54(2) EPC. All other
features of the product would belong to the state of the art.

While pitfalls when determining novelty of a claimed invention over a product
that had been put on the market prior to the date of filing may readily be
avoided when applying said interpretation of G 1/92, this approach also
provides ample possibility to consider the actual and/or practical reproducibility
for assessing inventive step. In case the alleged invention is at least partly
based on an adaptation of the composition or the internal structure of a known
product, the assessment of inventive step may comprise an assessment
whether a skilled person would indeed be able to adapt the composition as
required for the invention. This might certainly entail an assessment whether
the skilled person is able to reproduce the original composition to an extent
where the required adaptation may indeed be made. This kind of assessment
would even be possible within the problem-solution-approach, which — even
though not being a legally prescribed method for assessing inventive step — is
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generally applied in proceedings at the European Patent Office and has a
proven track record.

In view of these further considerations, not only should Question 1 in its current
wording be answered in the negative as far as it concerns inventive step, but
— potentially by means of redrafting the referred question — the general
principle as set-out in the decision G 1/92 should be clarified beyond the posed
question. In a nutshell, a product and all features that could be determined by
analysing said product without undue burden and all features that are
reproducible without undue burden should be considered state of the art within
the meaning of Art. 54(2) EPC, if put on the market before the relevant date.

This is in line with G 2/88 which states that there is no “inherent disclosure” in
the prior art. G 2/88 (OJ 1990, 93, Corr. 469) emphasized that “the question to
be decided is what has been “made available” to the public: the questions is
not what might have been “inherent” in what was made available” to the public.
In each case ,a line must be drawn between what is in fact made available,
and what remains hidden or otherwise has not been made available‘. A
product has been “made available” only if all features could be determined by
analysing said product without undue burden and all features are reproducible
without undue burden.

Question 2

With the rationale above, according to which a product constitutes state of the
art for the assessment of inventive step to the extent it is analysable once it is
put on the market, all technical information about said product also constitutes
state of the art within the meaning of Art. 54(2) EPC. Technical brochures,
non-patent or patent literature published before publication of the product itself
must, of course, be assessed solely based on their disclosure relevant to the
individual case, especially as to whether they convey a sufficient technical
teaching as such to unambiguously identify the product described therein;
once the product described therein is available on the market, potential
omissions in the technical information may, however, be supplemented by
information derivable from the product itself by means of analysis (see above).

As a result, Question 2 should be answered in the positive. Whether technical
information — either in conjunction with the actual product or not — provides
sufficient technical information for discussing inventive step must be assessed
in the context of Art. 56 EPC, but not in the context of Art. 54(2) EPC.
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Question 3
As the answer to Question 1 is “no” and the answer to Question 2 is “yes for

the question of inventive step”, Question 3 does not need to be answered as
the focus of the referral is inventive step only.

(7 a2

Ricfﬁard Bennett, LL.M.
Chairman of Division V
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