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Introduction 

UNION of European Practitioners in Intellectual Property (UNION-IP) is an association of 

practitioners in the field of Intellectual Property, that is of individuals whose principal professional 

occupation is concerned with Patents, Trade Marks or Designs and related questions and who carry 

on their profession independently or as employees. UNION-IP aims on the one hand to work 

continuously on current developments in intellectual property in Europe, especially by making 

submissions during the preparation of proposed laws and treaties with the intention of influencing 

them; and on the other hand to devote itself to the improvement of professional and personal 

understanding between European practitioners in the intellectual property field in different countries 

and different branches of the profession. 

 

The Reference to the Enlarged Board of Appeal  

UNION-IP welcomes this referral to the Enlarged Board of Appeal (EBA) and trusts that this will 

increase legal certainty and improve clarity regarding the question of whether to consult the 

description and figures during interpretation of patent claims when assessing the patentability of an 

invention under Articles 52 to 57 EPC. UNION-IP considers that the reference to the EBA is 

admissible. UNION-IP files the present amicus curiae brief in order to assist the EBA in its 

deliberations. 
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The referred point of law  

In T 439/22 (24 June 2024) a Technical Board of Appeal (TBA) decided to refer the following 

questions to the EBA, both to ensure the uniform application of the law [see point 3] and because a 

point of law of fundamental importance arises [see point 4]: 

 

Question 1 

1. Is Article 69 (1), second sentence EPC and Article 1 of the Protocol on the Interpretation of Article 

69 EPC to be applied to the interpretation of patent claims when assessing the patentability of an 

invention under Articles 52 to 57 EPC? [see points 3.2, 4.2 and 6.1] 

 

Question 2 

2. May the description and figures be consulted when interpreting the claims to assess patentability 

and, if so, may this be done generally or only if the person skilled in the art finds a claim to be unclear 

or ambiguous when read in isolation? [see points 3.3, 4.3 and 6.2] 

 

Question 3 

3. May a definition or similar information on a term used in the claims which is explicitly given in the 

description be disregarded when interpreting the claims to assess patentability and, if so, under 

what conditions? [see points 3.4, 4.4 and 6.3] 

 

The referral is based on conflicting decisions T 1473/19 and T 169/20. 

 

Position of UNION-IP 

The referred questions led to healthy discussions between the members of UNION-IP. While a 

significant majority of the members of the Patent Commission and the Software commission support 

the following position, it should be noted that some members have provided strong arguments in 

favour of a positive answer to Question 1. 

 
All questions 

As Lord Justice Jacob said obiter dictum in European Central Bank v DSS [2008] EWCA Civ 192: 

“Professor Mario Franzosi likens a patentee to an Angora cat. When validity is challenged, the 

patentee says his patent is very small: the cat with its fur smoothed down, cuddly and sleepy. But 
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when the patentee goes on the attack, the fur bristles, the cat is twice the size with teeth bared and 

eyes ablaze.” 

 

UNION-IP believes this angora cat situation should be avoided at the EPO vs national courts. 

In order to provide legal certainty, any result relating to the interpretation of patent claims when 

assessing the patentability of an invention should ideally not differ during any of examination, 

opposition, validity or infringement proceedings. In other words, any difference in the basis for the 

evaluation of validity before the EPO or a court, be it a national court or the UPC should be avoided.  

 

Whilst the situation should not arise where taking the description and drawings into account results 

in the extent of protection including subject matter which has not been assessed for patentability, 

this would only be a potential situation in those Contracting States with bifurcated patent systems 

and that is not a concern of the EPO. 

 

Question 1 

No, Article 69 (1), second sentence EPC and Article 1 of the Protocol on the Interpretation of Article 

69 EPC is not to be applied to the interpretation of patent claims when assessing the patentability 

of an invention under Articles 52 to 57 EPC.  

 

Whilst courts across Europe, now including the UPC, need to be aligned as far as possible with how 

they interpret granted patents for infringement as well as validity, Article 69 (1), second sentence 

EPC and Article 1 of the Protocol on the Interpretation of Article 69 EPC should not be of primary 

concern when assessing the patentability of an invention under Articles 52 to 57 EPC. 

 

Article 69 EPC was drafted to harmonise possible divergent interpretations of a European patent by 

National courts, giving guidance for claim interpretation during national proceedings so as to give 

the Applicant legal certainty.  

 

Article 69(1) EPC provides that 'The extent of the protection conferred by a European patent or a 

European patent application shall be determined by the claims. Nevertheless, the description and 

drawings shall be used to interpret the claims.' It is noted that this Article does not differentiate 

between the extent of protection for a European patent application and the extent of protection for 

a European patent. Therefore, when asserting a European patent application with provisional 
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protection in national court proceedings, this provision could and should be relied on for both 

infringement and validity. This does not, however, mean that Article 69 EPC applies to patent 

applications during examination of the patentability requirements by the EPO.  

 

That being said, the ‘extent of protection’ relates to the scope of a patent (or of provisional scope in 

the case of a published application), not to the question of patentability. 

 

As noted in the recent Decision T 56/21, it is not the task of the EPO as a patent examining authority, 

but for the national courts (and other authorities) of the Contracting States, which are responsible 

for patent infringement proceedings, to determine the extent to which protection is to be conferred.  

 

In this Decision, the Board gave a clear steer away from use of Article 69 EPC in interpreting the 

claims for the purpose of examining an application. For example, in paragraph 30: “In fact, the 

assessment of patentability, which is a task entrusted to the examining divisions of the EPO alone, 

should be kept separate from the determination of the extent of protection conferred by a patent, 

which is a matter for consideration by national courts in infringement proceedings.” and in paragraph 

32: “Hence, outside of Article 123(3) EPC (and Article 138(1)(c) EPC) there is no justification for 

applying Article 69 EPC and the Protocol in respect of any requirement of the Convention to be met 

by a European patent application.” 

 

This Decision also points to the obiter dictum in decision G2/12: “A distinction needs to be made 

between, on the one hand, the aspects of patentability and, on the other hand, the (protective) 

effects of European patents or patent applications. The EPC clearly provides for such a clear 

division, as the requirements for patentability are governed by Articles 52 to 57, 76, 83, 84 and 123 

EPC whereas the extent of protection and the rights conferred by European patents or patent 

applications are specified in Articles 64(2) and 69 EPC in particular.” 

 

The majority of the members of UNION-IP agree with this stance and believe the Angora cat may 

instead be prevented by the answers to Q2 and Q3. However, a minority does consider the 

application of Article 69 EPC in the assessment of patentability under Articles 52 to 57 EPC to be 

the best way to ensure uniform claim interpretation before the EPO and the Unitary and national 

courts. 
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Question 2 

Yes, the description and figures may be consulted when interpreting the claims to assess 

patentability, particularly if doing so broadens the interpretation when compared to what is arrived 

at when the claim is read in isolation. 

 

By way of a hypothetical example, if a claim has wording that on the face of it would appear to be 

clear to the skilled person but the supporting description provides a broadening interpretation by 

way of a range of examples intended to be covered by the claim wording, it would not be correct to 

take only the narrow wording of the claim and ignore the broader interpretation from the description 

because this would enable the applicant/proprietor to argue for a narrow interpretation to obtain 

grant or maintenance of the patent, following which they could argue for a broader interpretation for 

infringement. File wrapper estoppel would not be an appropriate counter to this, because this is not 

uniformly applied across Europe. The converse, however, should not be a problem because, if a 

term in a claim is broad and would clearly be understood as such by the skilled person but the 

description imparts an unambiguously narrower interpretation on the term, granting such a claim 

would not adversely affect third parties because any infringement issue is for the national (or UPC) 

courts to decide, i.e. whether such courts interpret the term for infringement broadly or narrowly.  

 

In line with the German Federal Court of Justice (for example BGH decision of 29th June 2010 – X 

ZR 193/10, GRUR 2010, 858 marginal no. 13f which states that according to established case law, 

the objective on patent interpretation requires that no distinction be made as to whether the 

interpretation is made to assess patentability or to examine whether the patent is infringed), the 

description and drawings must always be considered in order to arrive at an understanding of the 

claims because the description and drawings may contain definition of terms and may indicate how 

certain language might need to be interpreted. This does not imply limitations from the description 

and drawings must necessarily be read into the claims, but that the description and drawings may 

be relevant for the understanding of the claimed matter. This is a case-by-case assessment that the 

skilled reader must exercise to understand a claim.   

 

Furthermore, it is noted that the situation may arise where the description provides for specific 

definitions of terms used in the claims, even in such cases where the claims are apparently clear. 

Therefore, a term in a claim that is prima facie clear and seems to have a well-defined meaning, 

may be re-interpreted in the light of a definition provided for that term in the description. As a result, 
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in order to correctly interpret the claims in all possible situations, the description may be consulted 

and definitions used to interpret the claims if the claim is held to be novel without doing so. 

 

UNION-IP submits that Article 84 EPC provides basis for the principle that the description should 

be consulted for the sake of claim interpretation to assess patentability. However, we appreciate 

this is only the case during examination, not during opposition. 

 

Article 84 EPC defines that the claims shall ‘be supported by the description’ and refers to the 

description for a reason. The reason is not that the inventor needs to disclose the invention as a 

trade-off to obtain a monopoly; that is already covered by Article 83 EPC and the legislator would 

not have the same requirement in two different articles. Thus, the reference to the description in an 

article which defines the claims can only mean that there is a relation between the definition by the 

claims and the explanation of that in the description. 

 

Question 3 

Yes, a definition or similar information on a term used in the claims which is explicitly given in the 

description may be disregarded when interpreting the claims to assess patentability provided the 

claim is clear by itself and still patentable under Articles 52 to 57 EPC.  

 

If, however, a definition or similar information on a term used in the claims would change or modify 

the meaning of a term (as understood by the person skilled in the art), or would restrict the meaning 

of a term, it may not be disregarded, since in that case the Applicant intended to create a special 

dictionary for that term used. 

 

In other words, if the claim is unclear without the explicit definition or similar information from the 

description, this explicit definition or similar information should be incorporated into the claim to 

overcome the issue under Articles 52 to 57 EPC. 

 

This answer to Question 3 is based on the same test applied in Question 2. 

 

In conclusion, UNION-IP is of the opinion that the description and drawings should always be taken 

into account when interpreting the claims for patentability of an invention under Articles 52 to 57 

EPC, especially if the resulting interpretation is a broadening one. 
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This Amicus Curiae letter is submitted on behalf of UNION-IP and has been drafted by its Patents 

Commission and Software Commission. 

 

 

Signed at Brussels on 14 November 2024 
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